Yazılım

 

     

 

Yazılım nedir?

Yazımıza başlamadan önce yazılım nedir sorusuna yanıt verelim; hem bilgisayar sistemini oluşturan donanım parçalarının yönetimini hem de kullanıcıların işlerini yapmak için gerekli olan komutlar topluluğuna yazılım denmektedir.

Bilgisayar Yazılım Türleri Nelerdir;

Bilgisayar yazılımları genel olarak 3 ana grupta incelenebilir. Bunlar:

  1. Sistem Yazılımları: Bilgisayarın kendisinin işletilmesini sağlayan, işletim sistemi, derleyiciler (Yazılım programında, yazılan programı makine diline çeviren program), çeşitli donatılar gibi yazılımlardır.
  2. Uygulama Yazılımları (Application Software): Bu kullanıcıların işlerine çözüm sağlayan örneğin çek, senet, stok kontrol, bordro, kütüphane kayıtlarını tutan programlar, bankalardaki müşterilerin para hesaplarını tutan programlar vs. gibi yazılımlardır.

Bütün sistem programları içinde en temel yazılım işletim sistemidir ki, bilgisayarın bütün donanım ve yazılım kaynaklarını kontrol ettiği gibi, kullanıcılara ait uygulama yazılımlarının da çalıştırılmalarını ve denetlenmelerini sağlar.

  1. Çevirici Yazılımlar: Herhangi bir dilde yazılan programı makine diline çeviren yazılımlardır.

Uygulama Yazılım Türleri Nelerdir?

  1. Genel Amaçlı Uygulama Yazılımları
  2. Özel Amaçlı Uygulama Yazılımları

Yazılımlara Örnekler

  1. Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint)
  2. Winrar
  3. Norton
  4. Winamp çeşitli kategorilerdeki örnek yazılımlardır.

Hizmet Yazılımları nedir?

Genel olarak sistem destek işlemlerini yapmak için kullanılan programdır. Diskleri biçimlendirmek, dosyaları kopyalamak, disklerdeki programları yedeklemek, dosya sıkıştırma, dosya transfer (ftp), klavye düzenleme, disk yüzeyini düzenleme(fdisk, partition magic), virüs temizleme gibi işlemleri yaparlar.

Zararlı Yazılım nedir?

Bilgisayarlara, faydalı yazılımlara zarar veren, kullanıcı bilgilerini çalan yazılımlara zararlı yazılımlar denmektedir.

Casus yazılım nedir?

Casus yazılım tanıtım kişisel bilgi toplama veya onayınız olmadan bilgisayarınızın yapısını değiştirme gibi belirli olayları gerçekleştiren yazılımlardır.

Özgür yazılım nedir?

Kullanıcıların, yazılımı çalıştırma, kopyalama, dağıtma, üzerinde çalışma, değiştirme ve geliştirme gibi olayları yapabilme olayıdır.

Bir Yazılımın Özgür Yazılım Olabilmesi İçin Hangi Şartları Taşıması Gerekir?

  1. Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğüne sahip olmalıdır,
  2. Her ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını öğrenmek ve onu değiştirme özgürlüğüne sahip olması gerekir,
  3. Kopyalanmış ögeleri dağıtma özgürlüğüne sahip olmalıdır,
  4. Tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve geliştirdiklerinizi yayınlama özgürlüğüne kullanıcılar sahipse o yazılım özgür yazılımdır.

Yorum Yap

Yorum yap